De training

'Het belang van het paard staat voorop!'

Hoe ziet zo’n training er dan uit? 

Omdat elk paard, elke situatie en elke eigenaar uniek is kan ik vooraf helaas geen concreet antwoord geven op deze vraag. Wat voor de één wel werkt, werkt voor de ander weer niet. Natuurlijk hanteer ik wel een bepaalde opbouw in mijn training. Verderop licht ik deze in 9 stapjes toe. In 95% van de gevallen is een éénmalige 4 uurs training voldoende. Mijn ervaring leert echter dat des te vaker het in het verleden mis is gegaan met laden, des te lager het zelfvertrouwen van de eigenaar is én het paard sneller in opstand komt. Wat volkomen begrijpelijk is!

Voor de training

Na de training

Voor mij is het ontzettend belangrijk dat jij als eigenaar vol zelfvertrouwen en geheel op je gemak met paard en trailer op pad kunt. Daarom heb ik ook een iets uitgebreidere training ontwikkeld, van in totaal 12 uur, deze training is voornamelijk gericht op het opdoen van positieve ervaringen en het geheel eigen maken van mijn methodiek.

1.


Korte kennismaking met eigenaar en paard op locatie (de eigenaar zorgt zelf voor een trailer met auto/vrachtwagen).

2.


Ik werk enkele minuten met het paard aan de hand. Hiermee lees ik af waar de grenzen van het paard liggen en hoe het karakter is.

3.


Ik vraag het paard op de trailer en uit de daaropvolgende reactie lees ik af of het paard een mentale (angst) of fysieke belemmering heeft. Naar aanleiding van die uitkomst pas ik de methodiek aan op het paard en zijn/haar behoefte. 

4.


Met mijn methodiek ‘richt’ ik het paard met zijn blik naar de trailer. Dit doe ik met een combinatie van vragen (pressure) en het uitlezen van het antwoord waar het paard mijn vraag mee beantwoord. Als het antwoord van het paard correct is volgt een release. Het is dus geven en nemen.

5.


Uiteindelijk moet het paard ontspannen op de trailer blijven staan waarbij de stang gesloten. Het paard heeft een volledige ‘reset’ ondergaan op dit punt en heeft begrepen wat de bedoeling is. Hierna volgt het oefenen van de eigenaar.

6.


De eigenaar heb ik uiteraard

bij elk van bovengenoemde punten intensief betrokken en uitgelegd wat ik doe en waarom ik het doe.

7.


We oefenen de gehele methodiek (op maat) samen. Net zo lang totdat de eigenaar zelf in staat is om op een ontspannen manier het paard te laden.

8.


We kunnen een stukje met de trailer rijden om op een andere locatie het paard uit en weer in te laden. Het is daarbij belangrijk dat de locatie op een relatief korte afstand van het eigen erf is en dat deze rustig en ruimtelijk is. Zoals een grote parkeerplaats (bij het bos), rijvereniging, industrieterrein of bij iemand anders op het erf.

9.


Wanneer de eigenaar het paard zelf kan laden op de andere locatie, zonder mijn aanwijzingen, is de training geslaagd!


Voor je het weet ben je vol zelfvertrouwen op weg met je beste vriend(in)!