Review Naomi

Eindelijk was mijn kleine meisjes droom uitgekomen en had ik mijn jonge pony; Mara.
Dan heb je opeens een wildebras in je handen, zo uit het weiland geplukt en nog helemaal groen.

Voordat Mara kwam had ik Saberina al gevraagd of ze mij wilde helpen met het opvoeden van Mara. Gelukkig zei ze meteen volmondig ja.
Ik had al eerder les gehad van haar, zowel in grondwerk als op het paard. Haar lesmethode vind ik heel erg prettig.

Het welzijn van het paard staat voorop en ze leert je te kijken naar wat je paard aangeeft.

Heel rustig, stapje voor stapje leert Saberina, Mara maar vooral mij aan hoe je een paard opvoedt. In het begin was het niet meer dan rustig aan de hand meelopen en leren de hoefjes op te tillen.

Een jong paard heeft behoefte een duidelijke regels en dat betekend dat je soms streng moet zijn. Dat vind ik zelf  lastig, maar Saberina kan heel goed onderbouwen waarom iets belangrijk is.

Elke keer gaan wij een stapje verder. Soms doe je een aantal lesjes over een stap, omdat ik het nog niet onder de knie heb of omdat Mara iets meer tijd nodig heeft. Dat maakt allemaal niet uit. Zij neemt altijd de tijd in de lessen en vind het helemaal geen probleem om iets meerdere keren uit te leggen. Ze geeft mij het vertrouwen welke ik, zeker in het begin, nog wel eens minste.
Inmiddels kan Mara netjes hoefjes geven, loopt ze braaf mee buiten door het dorp, kent ze de lange en de dubbele lijnen en heb ik zelfs al mijn eerste rondje op haar gezeten.
Om samen met je paard van alles te leren is heel erg waardevol.

Zonder de lessen had ik niet geweten waar ik moest beginnen. Saberina deelt alles op in kleine overzichtelijke stappen en kijkt echt of het paard en de eigenaar toe zijn aan de volgende stap. Dit zorgt ervoor dat Mara heel goed reageert op iedere nieuwe stap en geen stress ervaart.

Het traject dat wij nu volgen, is zo veel meer dan een uurtje les per week. Meerdere keren in de week app ik haar met vragen over de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuw hoofdstel en altijd kijkt ze met je mee.

Ook nu ik opzoek ben naar een nieuwe stal neemt ze de tijd om hele middagen mee te gaan langs verschillende stallen. Ik heb altijd iemand om op terug te vallen en al mijn vragen aan te stellen, daarvoor ben ik haar heel erg dankbaar.

Mara en ik zijn al heel erg gegroeid samen maar hebben gelukkig ook nog genoeg doelen te behalen. Ik heb er alle vertrouwen in omdat ik weet dat Saberina ons helpt. Voor je het weet kunnen we boscrossen.