Jonge paarden

'Het is vooral geen drill-kamp'

Van onbeleerd naar zadelmak om vervolgens te kunnen doorrijden.

Dat er bij een jong paard veel komt kijken is voor de meesten niets nieuws. Maar hoe verloopt een training nou, waar begin je, hoe lang train je per keer, wat heb je allemaal nodig aan attributen enz. enz.

Allemaal hele logische vragen! Het is ook nogal veel waardoor het overzicht soms een beetje zoek kan raken.
In mijn lessen help ik je, door alles stap voor stap in te delen. We kunnen enkel zo vlot gaan als het paard fysiek en mentaal aan kan. En dit laatste is heel belangrijk. Als mens zijn wij verantwoordelijk om het tempo goed af te blijven stemmen aan de spanningsboog van het paard.

Sommige paarden zijn pleasers, zij zullen niet snel stoppen met werken totdat ze er bij wijze van spreken bij neervallen. Terwijl andere paarden juist zo snel overprikkeld kunnen raken, dat zij op slot schieten en hierdoor onterecht bekend kunnen staan als koppig.

Waar dan te beginnen?

Dit is een voorbeeld van mijn trainingsopbouw met een onbeleerd paard:

Zo zijn er ook nog een aantal stapjes welke niet aangeduid bij de afbeeldingen. Bijvoorbeeld, zorgen voor een passend tuig, draven onder het zadel, los rijden, galopwerk, gymnastiseren.

Bovengenoemde stapjes doorlopen we normaliter in deze volgorde. Als 80% van een stap goed is volbracht en geoefend, kunnen we een overlapping maken naar een volgende stap. De opbouw is voor alle paarden logisch, of je nu een introvert of extravert paard hebt, left-brain of right-brain paard hebt. Dit komt omdat we binnen de stapjes de training geheel op maat brengen afhankelijk van het paard dus. Als ruiter krijg je meer dan voldoende tijd om mee te groeien, te oefenen en te ontdekken met je paard. Het is vooral geen drill kamp waarbij het paard koud vanaf de opfok binnen 4 weken onder de man gebracht wordt.

  'Vuistregel is altijd, blijf binnen de mentale grenzen van jouw paard'

  Doordat we Mara goed hebben voorbereid en gewerkt hebben aan vertrouwen is de allereerste keer opstappen een fluitje van een cent. 

  Wat je wel krijgt is alle vertrouwen van je paard en een dier welke plezier gaat houden in het werken.

  Wat is nou het verschil tussen mijn methodiek en die van 100-en andere trainers?
  Rode draad en gouden vuistregel is, blijf binnen de mentale grenzen van je paard. Als je deze leert zien en blijft respecteren krijg je een heel werkwillig dier terug!


  Eenmaal zadelmak zijn we er natuurlijk niet, want dan begint de uitdaging om het paard door te rijden en in balans te laten komen en als ruiter zelf in balans en onafhankelijk te kunnen zitten.


  Het doorrijden:
  Van nature is elk paard scheef net zoals wij mensen dat zijn. Dat is helemaal niet erg, maar wel goed om in je achterhoofd te blijven houden voor de rest van je trainingen. 

  Als je aan het begin van het zadelmak maken al gewerkt hebt aan het rechtrichten van je paard, zal dit onder het zadel vaak makkelijker opgepakt kunnen worden.

  Ook paarden die niet aan de hand getraind zijn, kunnen prima doorgereden worden volgens het rechtrichten en de balans technieken.

  Loop je nou hier tegenaan, dan is de kans groot dat je paard een balans probleem heeft:

  • rennerig gedrag
  • een kant niet in de juiste galop willen komen
  • plakken tegen je been
  • niet vooruit willen
  • aan een kant veel in je hand hebben
  • aan een kant geen verbinding kunnen krijgen met het bit
  • zwaar in je hand voelen
  • schrikken van bakkabouters
  • moeilijk doen bij het opstappen
  • een kant op de oefeningen lastig gedaan krijgen

  Door je paard op beide kanten sterker in zijn lijf te maken kunnen we ervoor zorgen dat ze ons als ruiter makkelijk bergopwaarts kunnen dragen. Hier werken we tijdens de trainingen hard aan. Zo voorkomen we blessures en onnodige (ongelijke) slijtage. Denk bijvoorbeeld aan hoefkatrolontsteking, vastzetten in de bovenlijn, bekken niet kunnen kantelen, stijf in de spieren, boos en nukkig paard in zijn algemeen.

  Op naar een gezonde, fitte en blije trainingspartner!