Gedragstraining

'Als je paard de vraag niet snapt, dan heb je óf de vraag verkeerd gesteld óf de verkeerde vraag gesteld’

Deze bovenstaande quote heb ik ooit eens ergens (in het Engels) gelezen en vind ik zo treffend. Hoe vaak denk je niet; ‘Waarom snapt hij nou niet wat ik bedoel, ik ben toch duidelijk?’. Maar voor een paard is dat vaak niet het geval. Een paard reageert zo’n 80 % vanuit instinct en heeft vaak slechts enkele aangeleerde gedragingen, de overige 20 %.


Zodra wij beter begrijpen wat een paard met zijn instinctieve gedrag laat zien en ons daarmee probeert duidelijk te maken kunnen wij onze training en communicatie daarop aanpassen. Zo voorkom en verhelp je snel en blijvend vele problemen. Een paard laat geen gedrag zien om jou te pesten. Echt niet. Vaak is het een miscommunicatie, die wellicht al langer aan de gang is. Het kan zijn dat angst, boosheid, onzekerheid en/of dominantie een rol in het gedrag spelen. Slechte raadgevers natuurlijk!

Het is belangrijk dat deze vormen van gedrag tijdig opgepikt worden om erger te voorkomen. En het kan tijdig opgepikt worden, want een paard laat altijd een opbouw zien. Als we er even menselijk tegenaan kijken gaat dit als volgt; fluisteren --> praten --> stem verheffen --> schreeuwen  --> driftbui. Wanneer je dit proces gaat herkennen kun je ingrijpen.  


'Miscommunicatie is de grootste oorzaak van gedragsproblemen'


Misschien heeft jouw paard wel een ingewikkeld verleden, de verkeerde dingen aangeleerd, of zijn ze haar/hem vergeten op te voeden.. en doe jij je stinkende best, maar kom je niet verder. Wat doe je dan? Behalve zeer gefrustreerd zijn..  Ik kan je hierbij helpen!

Loop jij tegen dingen zoals;

 • Singelnijd
 • Je mag niet in zijn/haar stal komen
 • Hij/zij kan niet normaal aan de hand lopen
 • Bijtgedrag
 • 1 bepaalde kant niet op willen lopen
 • Niet op de volte willen
 • Snel in paniek/gaat ervandoor/schrikgedrag
 • Niet stilstaan met poetsen/zadelen/opstijgen
 • Geen voetjes willen geven
 • Uithalen
 • Niet afgespoten willen worden
 • Niet het erf af willen


En ik kan nog wel even doorgaan…

Gelukkig is er goed nieuws, ik kan je hier absoluut bij helpen! Niet voor een quick & dirty fix waarbij je heel kort resultaat ziet en vervolgens terug bij af bent. Maar met blijvende resultaten.

Dit komt omdat we het probleem bij de wortels aanpakken. Wat, wanneer en waarom doet het paard wat hij/zij doet? Dit alles pluizen we uit en buigen we om naar positief gedrag. Waarbij ik jou als eigenaar een goede en duidelijke manier aanleer om te communiceren met je paard. Vertrouwen, samenwerken en positiviteit volgen dan vanzelf!


Weet dat je in elk geval niet hoeft te blijven zitten met het gevoel van “hij snapt heus wel wat ik bedoel, maar die **** doet vandaag alsof hij/zij “dit” voor het eerst moet doen. Omdat elk paard en haar/zijn eigenaar anders is, is de training nooit hetzelfde en dus op maat.

100 % volledig afgestemd op jullie unieke situatie! Maar de leidraad blijft hetzelfde, het is geven en nemen. Zoals elk paard een ander karakter heeft, heb jij dit als eigenaar natuurlijk net zo goed. De kunst is om elkaars grenzen te zien en respecteren, zonder zweverig gedoe.