Angst begeleiding ruiter

'Echt niets om je voor te schamen!'

Wanneer je als ruiter/paardeneigenaar last hebt van angst op of naast je paard heeft dit effect op alles wat je met het paard doet. Angst kan klein beginnen en toch alles (zo lijkt het) overstemmen. Dit komt omdat wij mensen net zo instinctief kunnen reageren als een paard. Ons oer instinct neemt dan het roer over. Als we ergens de schrik van te pakken krijgen, dan hebben we meestal één van deze 2 reacties, vluchten of verstijven.
Dat maakt het in combinatie met een dier naast of onder je vaak nogal uitdagend om nog enigszins normaal te reageren op gebeurtenissen.

Iets wat heel lastig (of niet) gaat en we er zelf geen oplossing voor hebben zijn we snel geneigd uit de weg te gaan.
Dit is op korte termijn een manier om ermee om te gaan, maar op langer termijn gaat dit ook geen oplossingen bieden. Sterker nog, je loopt steeds meer vast.
Het kan heel goed dat je met je eigen paard veel angst kent, maar met het paard van de buren (bij wijze van spreken) zonder ook maar enige angst wel alles aan durft te gaan..

Tijdens het lesgeven kom ik angst veel vaker tegen dan je zou denken. Echt niets om je voor te schamen!

Dé hamvraag: Kom ik hier ooit nog vanaf? 
Heel kort beantwoord: absoluut!

"Super moedig en sterk dat je eraan wilt werken!"

Als je zover bent dat je besloten hebt om het aan te gaan en hard te werken om er vanaf te komen, dan gaat dat lukken! 
Hoe diepgeworteld de angst ook zit, als je tot de kern kunt komen tijdens de trainingen en blijft werken, kom je er vanaf! 
Stap 1 en 2 heb je al gezet. Het erkennen dat je angst hebt en hierover lezen of zelfs al contact zoeken met iemand die je hierbij kan helpen. Super moedig en sterk dat je eraan wilt werken!

Samen gaan we ervoor zorgen dat je de controle weer terug krijgt en de angst overwint. Zodat je weer op een ontspannen manier kunt genieten van het werken met je paard. 

Deze trainingen zijn stapsgewijs en allen met de focus op grenzen, zelfvertrouwen, en positieve ervaringen. Er zijn gevallen waarbij angstoverwinningt op een "cold-turkey" manier prima zal werken. Maar ervaring leert dat het voor velen niet een blijvend resultaat biedt. Daarom werken we tijdens de trainingen aan de grenzen opzoeken en oprekken zonder er compleet overheen te gaan. Dit brengt meer rust in de oefeningen en geeft meerdere instant positiviteit binnen de training. Zo bouwen we alleen positieve ervaringen op en dit helpt om het zelfvertrouwen weer terug te krijgen. 

Ook tussen de lessen door zijn de doelen in hapklare brokken opgedeeld, waardoor ze 'veilig' en op een niet overweldigende manier geoefend kunnen worden.


Zou het echt iedereen gunnen om weer met een glimlach met hun paard bezig te zijn. 
Wil je dus zogeloos wandelen, rijden, omgaan met je paard? Neem dan gerust contact op. Want gestrest en angstig zijn hoeft echt niet!