FAQ HELE PAGINA

Mijn paard is al oud(er), valt hem/haar nog wel iets te leren?
Ja absoluut! Een paard is nooit te oud om te leren. Omdat ik het paard mentaal prikkel heeft leeftijd er niet echt iets mee te maken. Het kan natuurlijk zijn dat een ouder paard iets meer moeite heeft soepeltjes de klep op te komen, maar even de fysieke belemmeringen daargelaten, kan elk paard iets nieuws geleerd worden, ongeacht leeftijd.

Is de training veilig?

Veiligheid staat te allen tijde op nummer 1. Ik zal nooit iets doorzetten als ik niet zeker weet dat het veilig is. Je kunt er juist meer kwaad mee den dan goede resultaten mee behalen. De training an sich is 100% veilig, omdat het paard niet opgejut of opgesloten wordt om de trailer in te lopen. Maar het blijven dieren en het ene paard reageert heftiger bij stress of angst dan de ander. En hier houd ik altijd rekening mee. Mocht de boel niet veilig genoeg aanvoelen, dan zoeken we ter plekke naar een oplossing. Maar dit is echter nog nooit voorgekomen.

Wat heb ik als eigenaar nodig voor een trainingssessie?

Een auto met trailer (of een vrachtwagen) die:
– schoon en veilig is;
– antislip bevat, ook de laadklep;
– op een vlakke ondergrond staat; en
– waar voldoende ruimte omheen is.

Moet het paard beenbeschermers dragen tijdens de training?

Het is bij sommige paarden wenselijk om beenbescherming om te doen, maar dit is puur afhankelijk van het paard en hoe het paard de trailer af stapt. Sommige paarden voelen zich erg wankel en daardoor onzeker en gaan geforceerd de laadklep af en willen hun voeten nog wel eens te strak tegen de laadklep weer op de grond zetten. Ter voorkoming van blessures is het dan wenselijk om het been even te bandageren of van peeskappen te voorzien.

Krijg je echt alle paarden op de trailer?

Jazeker, de één wat sneller dan de ander.

Verlies jij nooit je geduld?

Heel kort; nee. Dit komt omdat ik uit de praktijk weet dat irritatie of kort reageren totaal geen nut heeft. Een paard doet niet iets om mij te pesten. Het paard krijgt bij elke nieuwe poging om hem/haar iets aan te leren weer een nieuwe kans met totale balans tussen spanning en ontspanning. En mijn geduld verliezen naar de eigenaar gebeurt ook zeer zeker niet, dit komt omdat ik weet dat het voor sommige mensen een behoorlijke verandering van denken en bewegen met zich mee brengt. Het is allemaal al lastig genoeg, dan heeft niemand er iets aan dat ik mijn geduld verlies. Ik zeg altijd maar zo..(als het paard ontzettend dwars doet ); het is zijn chaos, laat je er niet in meeslepen. Blijf gefocust en neem het paard mee naar de rust die je zelf uitstraalt.

Duurt een training echt 4 uur?

Dat hoeft niet perse. Dit ligt aan hoe erg de problematiek is bij het paard en als tweede hoe snel de eigenaar de methodiek onder de knie krijgt. Ervaring leert dat er gemiddeld tussen de 2 en de 4 uur nodig is om een training goed te voltooien. Als laatste oefening van de training zullen we namelijk ook naar een andere plek rijden om zo ook op vreemd/neutraal terrein te kunnen laden. Zo weet je als eigenaar dat het je niet alleen thuis lukt, maar ook op ander terrein. 

Moet ik voor de training een touwhalster en leadrope aanschaffen? 

Als je een pakket afneemt, dan is het touwhalster sowieso gratis. Een leadrope is wel verstandig om aan te schaffen, deze kun je ook bij mij afnemen. Dit heeft ermee te maken dat je jouw paard de trailer instuurt terwijl jij naast de klep blijft staan. En dan heb je meer lengte nodig in je lijn. Een halstertouw is te kort en een longeerlijn is weer veel te lang om goed mee te oefenen.
Je komt ze online ook overal tegen in allerlei lengtes, kleuren en kwaliteiten. 
Het beste kun je er een nemen met de lengte van 4,5 meter.
Het is enkel een advies, je bent uiteraard nooit verplicht iets aan te schaffen of bij mij af te nemen. 

Hoe weet je of een paard mentaal of fysiek angstig wordt? 

Dit verschil leer te zien door te kijken of het paard disbalans laat zien tijdens óf enkele momenten voordat hij schrikt/angstig reageert.

Waarom een mentaal angstig paard anders trainen in vergelijking met een fysiek angstig paard?

Een paard welke ergens ooit pijn bij heeft ervaren en de link heeft gelegd om instinctief afstand te houden, heeft over het algemeen iets meer tijd nodig om weer te ontspannen bij soortgelijke situaties. In zijn brein heeft hij het namelijk al gekoppeld aan iets wat hem zeer heeft gedaan bijvoorbeeld. 
Maar een paard welke bijvoorbeeld nog nooit in aanraking is geweest met stromend water, hoeft ook geen patroon te doorbreken. Zo'n paard kan na 1 fijne ervaring alle angst loslaten. 

Kun je mijn paard ook een verzamelde galop aan de hand aanleren? 

Elk paard valt dit te leren, echter is het geen kunstje, maar een doel om naar te trainen. Een paard welke niet in balans en lichtvoetig loopt, zal nooit echte verzameling laten zien. Het ligt er dus echt aan hoe fit en in balans jouw paard zich beweegt, om te kunnen zeggen of hij eraan toe is om een verzameling aan te kunnen. Een paard langzaam laten galopperen is een kunstje, dit is niet hetzelfde als een sterke achterhand en vanuit horizontale balans naar de verzameling te komen. 

Als ik niet alle stapjes met inrijden gevolgd heb, kan ik dan nog wel les krijgen bij jou? 

Ja hoor, dat is zeker mogelijk. We kijken tijdens de training of het paard onverhoopt nog bouwsteentjes nodig heeft. Daar werken we aan voordat we de basis verlaten en switchen naar technisch rijden. 

Gaan de lessen door als het regent of hard waait?

Hier moet ik stiekem wel een beetje om lachen. Ik ben een beelddenker en zie het plaatje helemaal voor me. Dit komt omdat het antwoord geheel afhangt van de ruiter en/of het paard. Sommige ruiters hebben zo'n hekel aan regen dat zij zich niet meer kunnen concentreren op de lesstof. Dan is het niet verstandig om door te gaan, want dat wekt alleen maar irritatie op.
Als het aan mij ligt dan kan een les met regen en wind gewoon doorgaan. Ik heb een goede regenjas en waterdichte schoenen. Daarnaast werk ik met oortjes tijdens de trainingen met speciale windblok hoesjes. Waardoor je de wind niet door het microfoontje hoort als ruis. En we beiden niet als gillende keukenmeiden hoeven te communiceren.

Wat is het termijn waarop ik mijn les kosteloos kan annuleren/verplaatsen?

Heel zakelijk gezegd is dit 24 uur van te voren, maar..... het is eerlijk gezegd een beetje afhankelijk van de situatie. Enkele situaties zijn lastig van te voren te voorspellen. We weten allemaal hoe het kan zijn met paarden. Ik zit er niet heel strikt bovenop, maar als het vaker gebeurt dat er last minute een les afgezegd wordt, dan zullen we even overleggen hoe we daar het beste mee om kunnen gaan. 

Geef je ook kinderen of tieners les?

Vanwege de technische aard van de lessen is het soms minder fijn te volgen voor kinderen of tieners. Daarom heeft het mijn voorkeur om volwassenen of jongvolwassenen les te geven. Zodat de lesstof begrijpelijk blijft.

Kan ik ook voor 1 specifiek probleem bij jou terecht? Of moet ik dan blijven lessen?

Dat is absoluut mogelijk. Ik word vaak op projectbasis gevraagd. 

Kan ik ook gewoon rijlessen bij jou volgen om mijn blije paard fit te houden?

Dat is geen enkel probleem. Ik begeleid vaker combinaties welke bijvoorbeeld net verhuisd zijn of waarvan de instructrice verhuisd is naar een andere regio. Een fit en blij paard zo houden vergt wat onderhoud en daar werken we tijdens de lessen vanuit de basis altijd aan. Verticale en horizontale balans blijven sleutelwoorden. 

Geef je ook les als er bit-loos gereden wordt?

Kort gezegd, ja dat is geen enkel probleem en in sommige gevallen zelfs aan te raden om volledig naar over te stappen. Echter is er wel 1 kanttekening, de hulpen moeten wel goed en sensitief kunnen blijven doorkomen. Wat we willen voorkomen is dat het trekken of grove hulpen moeten worden alvorens een paard begrijpt wat we bedoelen. Dit haalt zowel de ruiter als het paard uit balans en is het tegenovergestelde wat we willen bereiken.

Zijn er paarden die je niet traint? 

Paarden welke een fysieke belemmering hebben, neem als voorbeeld een scheef bekken of een pijnlijk SI-gewricht. Hier zal door de juiste professional naar gekeken moeten worden. In sommige gevallen kan doortrainen het paard meer schade opleveren dan we in eerste instantie van buitenaf kunnen waarnemen. Daarom moeten er eerst enkele zaken uitgesloten worden om te zien of het paard belastbaar is.

Maar ook paarden welke onregelmatigheden laten zien welke niet opgelost kunnen worden door het paard recht te richten.

Ik ben geopereerd aan mijn heup, kan ik nog wel houding en zitlessen volgen? 

Het kan juist heel goed zijn om (bij volledig herstel uiteraard) te werken aan een correcte houding en zit vanuit evenwicht. Dit kan voor jou als ruiter iets uitdagender zijn, maar zeker niet onmogelijk! Door gebruik te maken van de Franklin ballen kun je sneller en bewuster in evenwicht komen en hier zelf na de les mee door trainen. 

Heb jij een leerpaard waar ik zitlessen op kan volgen?

Helaas heb ik geen paard waarop gelest kan worden.

Hoeveel angstige ruiters heb je begeleid? 

Ik heb ze niet specifiek geteld, maar het zijn er wel een heel stelletje. Het varieert van de angst bij de omgang tot aan angst om op een buitenrit te gaan. Kleine angsten draagt iedereen wel bij zich. Als je paard bijvoorbeeld heftig ergens op reageert en je 'bang' bent dat hij ervandoor kan schieten. Dit kan ervoor zorgen dat je sommige oefeningen onder het zadel niet graag doet. 
Of neem een ruiter welke nog niet zo stevig in het zadel zit en het gevoel heeft er elk moment zo vanaf te kunnen vallen. 

Angst hoeft niet al heel groot te zijn om er 'last' van te hebben. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe makkelijker het meestal is om er weer vanaf te komen. 

Soms is het een zelfvertrouwenskwestie welke diepgeworteld zit. Maar hoe dan ook, je hoeft er niet mee te blijven zitten! Neem gerust contact op voor hulp om weer de lol in de omgang en/of onder het zadel terug te krijgen.

Voor overige trainingen zie ik geen tarieven staan, dan zullen die lessen zeker wel duur zijn?

De tarieven voor het trailerladen zijn makkelijker inclusief te maken om zo een totaalpakket aan te bieden. De overige trainingen hebben veel variabelen welke lastiger van tevoren te specificeren zijn. Het kan afhangen van de frequentie, afstand, type les, meerdere combinaties op 1 locatie etc. De lessen zijn marktcomfort geschaald, mail/app gerust als je wilt weten wat een les in voor jou specifiek zal kosten.